13 września 2016

Prosty deser dyniowy.



Mam to szczęście, że gotowanie jest moją pasją. Najbardziej lubię te momenty, kiedy słyszy się - to mi smakuje. Wtedy na mojej na twarzy pojawia się uśmiech :-) Dziś chcę Was zachęcić do przygotowania bardzo prostego, szybkiego, a przede wszystkim prostego deseru. Głównym jego składnikiem jest dynia. Jedną z jej walorów jest to, że działa odkwaszająco na organizm. Poza tym wzmacnia układ odpornościowy i co ważne przy ugotowaniu nie traci cennych właściwości. Najlepiej jeść dynię dojrzałą i pięknie wybarwioną - im bardziej pomarańczowy miąższ, tym więcej zawiera witamin B1 i karotenu. 

Składniki:
- 1 średniej wielkości dynia (1 szklanka upieczonej dyni)
- mleko roślinne - 3/4 szklanki (w przepisie użyłam kokosowego)
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- miód naturalny
- dodatki (w przepisie użyłam orzechy nerkowca)
Przygotowanie: Dynię kroimy w talarki, wydrążamy środek, wstawiamy do piekarnika. Pieczemy do miękkości przez ok 20 minut. Obieramy ze skóry i przekładamy do miski. Dodajemy mleko kokosowe, cynamon i łyżkę naturalnego miodu. Wszystko miksujemy i przekładamy do słoiczków. Orzechy nerkowca siekamy drobno, dodajemy na wierzch musu. Dodatki można zmieniać, korzystając np. z owoców sezonowych. 
Do miłego!

Print Friendly Version of this pageWydrukuj przepis
Podziel się: / / /

Przeczytaj również

0 komentarze: