3 listopada 2016

Deser ryżowy z jabłkiem i żurawiną.

Jabłka, żurawina i ryż to zdecydowanie moje smaki. Trochę fantazji, chęci i czasu i można delektować się deserem. Najlepiej smakuje na ciepło, a w takie jesienne wieczory sprawdzi się idealnie!

Składniki na deser:
- 1,5szkl. mleka np. roślinne
- 1 szkl. ryżu
- laska wanilii
- 2 jabłka (wybrałam renety - moje ulubione)
- garść suszonej żurawiny
- łyżka naturalnego miodu wielokwiatowego
- cynamon
Sposób przygotowania: Do rondla przelewamy mleko, dodajemy ziarna laski wanilii, miód i pozostawiamy do zagotowania się produktów. Następnie dodajemy ryż i gotujemy, aż mleko się wchłonie. Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Przekładamy na patelnię, dolewamy wodę i dusimy do miękkości, przyprawiamy cynamonem, sokiem z cytryny i miodem naturalnym. Na koniec dodajemy suszoną żurawinę i jeszcze przez kilka minut smażymy. Dalej przekładamy ryż do żaroodpornych foremek przykrywamy musem jabłkowym i pieczemy przez ok. 10 minut.



Deser gotowy. Próbujcie i komentujcie.

Print Friendly Version of this pageWydrukuj przepis
Podziel się: / / /

Przeczytaj również

0 komentarze: