22 sierpnia 2015

Sobotnia inspiracja. Muszle z tuńczykiem.

W sobotnie popołudnie narodził się pomysł na zapiekane muszle z tuńczykiem. Weekend sprzyja na wszelkiego rodzaju inspiracje w tym kulinarne. Sposób w jaki wykonałam muszle makaronowe podaję poniżej. Sami oceńcie czy było warto.

Z puszki tuńczyka w sosie własnym, kilku pomidorów suszonych wraz z oliwą, kilku listków świeżej bazylii oraz twardego sera - u mnie znalazł się parmezan przygotowałam masę do makaronu. Wszystkie składniki połączyłam miksując je blenderem. Tak przygotowanym nadzieniem uzupełniłam środki muszel, które wcześniej zostały ugotowane al dente. Przyznam się zajmuje to chwilę czasu, więc proszę bądźcie cierpliwi. Po kilku minutach muszle były gotowe i mogłam je wstawić do pieczenia. Przed wstawieniem do piekarnika ułożyłam je w naczyniu żaroodpornym i posypałam drobno posiekaną natką pietruszki Zapiekałam w temp. 100 stopni ok. 30 min. Po tym czasie oprószyłam świeżo startym parmezanem i ponownie zapiekałam ok. 5 minut.

I JEDZONKO GOTOWE. ZAPRASZAM DO KOSZTOWANIA.

Print Friendly Version of this pageWydrukuj przepis
Podziel się: / / /

Przeczytaj również

0 komentarze: