6 sierpnia 2017

Budyń jaglany z sezonowymi owocami.

Witajcie, Upały nie odpuszczają, a ja w wielkim mieście ciężko sobie z tym radzę. Zupełnie inaczej czuję się w moich rodzinnych stronach, gdzie otacza mnie natura i cisza. Wtedy mogę zapomnieć o codzienności i cieszyć się z otaczającego dobra. Dlatego w taki czas najlepiej sprawdzają się przepisy którym nie trzeba poświęcać zbyt wiele czasu. Jednym z nich jest budyń z kaszy jaglanej! Efekt końcowy może niejednego z Was zaskoczyć :-)

Składniki na 2 porcje:
 - 1/2 szklanki kaszy jaglanej;
- 2 szklanki mleka (krowiego lub roślinnego np. kokosowego, sojowego czy migdałowego);
- 1 banan;
- 2 łyżki naturalnego miodu;
- 1.2 łyżki miodu, syropu klonowego czy z agawy;
- owoce sezonowe do przystrojenia

Przygotowanie: Kaszę jaglaną przepłukuję na sicie pod strumieniem ciepłej wody. Wsypuję do rondelka, wlewam szklankę mleka i dotuję na minimalnym ogniu pod przykryciem ok. 15 minut aż kasza wchłonie cały płyn. Ostudzoną kaszę przekładam do pojemnika blendera, dodaję obranego banana, miód oraz drugą szklankę mleka. Całość dokładnie miksuję, aż powstanie gładki budyń. Wykładam do naczyń (tym razem użyłam słoiczków - ładnie prezentuję się na zdjęciach :-)), dodałam owoce: jagody i czerwone porzeczki. Deser gotowy!


Print Friendly Version of this pageWydrukuj przepis
Podziel się: / / /

Przeczytaj również

0 komentarze: