1 września 2016

Zupa z patisona.



Często spotykam się z pytaniem: Co to jest patison i czy wogóle jest jadalny? W dzisiejszym poście postaram się opowiedzieć o tym warzywie. Pokażę też przepis na jedno z moich ulubionych dań czyli zupę. To zaczynamy! Patison jest odmianą dyni zwyczajnej należącej do rodziny dyniowatych, 

Owoce są lekkostrawne, dietetyczne o delikatnym smaku. Zawierają witaminę C, nieco witamin B1, B2, PP, wapń, fosfor, żelazo, magnez, karoten i pewne ilości węglowodanów. Młode mają delikatną skórkę, której nie trzeba obierać, starsze wymagają obierania. Można je przygotowywać w różnych postaciach: jako gulasz mięsny lub warzywny, faszerować. Najczęściej spotykamy patisony w postaci konserwowej.
 Składniki:
1 średniej wielkości patison
2 marchewki
pół kalarepki
wywar (warzywny lub drobiowy)
nać pietruszki
jogurt naturalny

Przygotowanie: Patisona kroimy w kostkę, obsmażamy delikatnie na oliwie. Następnie przekładamy do garnka i zalewamy wywarem (warzywnym bądź drobiowym), gotujemy do miękkości i miksujemy tak by powstał krem. Przyprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy z natką pietruszki, plastrami patisona, marchewką i jogurtem naturalnym. 
 Dobrej i spokojnej nocy!

Print Friendly Version of this pageWydrukuj przepis
Podziel się: / / /

Przeczytaj również

0 komentarze: