22 czerwca 2016

Chodź na sałatkę.Bób./ Come for a salad.Broad bean.


Witajcie, 
Sezon letni w pełni się rozpoczął. Najlepiej w tym okresie sprawdzają się dania lekkie i bez dużego zaangażowania. Dlatego zachęcam Was do spróbowania mojego pomysłu na sałatkę z bobem. Przygodę z tą rośliną dopiero zaczynam, ale czuję, że będzie to długa i owocna droga. Ta roślina strączkowa jest bogata w wartości odżywcze, ma niską zawartość sodu, jest bogata w potas, a także rozpuszczalny błonnik, który sprzyja redukcji poziomu cholesterolu we krwi, dzięki czemu reguluje ciśnienie organizmu. Dzięki niewielkiej zawartości tłuszczu i sporej ilości rozpuszczalnego błonnika pomaga kontrolować wagę. Dodatkowo zawiera kwas foliowy i witaminy z grupy B - substancje niezbędne do prawidłowego układu nerwowego.
***
Hello,
The summer season is fully started. In this period light dishes prove to be the best, without a large commitment. That’s way I moved you to try my conception of salad with broad beans. I just started my experience with this plant, but I feel it will be a long and fruitful journey. This pod plant is abundant in nutritional value, it has a low sodium content, is ample in potassium and soluble fiber, which promotes the reduction of cholesterol standard in the blood, so that it regulates the pressure of the body. So its a small fat furniture as a large amount of soluble fiber helps controlling weight. Additionally, it contains folic acid and B vitamins - substances necessary for proper nervous system.

Składniki do sałatki
- bób 
- pomidory - 3 szt.
- mozarella
- nać pietruszki

Sos musztardowy:
- sok z połowy cytryny
- łyżka miodu naturalnego
- łyżka musztardy Dijon
- olej rzepakowy
Sposób przygotowania: Bób należy ugotować na pół twardo, ostudzić, a następnie obrać z twardej skóry. Nać pietruszki trzeba drobno poszatkować, pomidory i ser mozarela pokroić w równą kostkę. Do sałatki przygotowujemy sos musztardowy mieszając jednostajnym ruchem wszystkie wymienione do sosu składniki. W międzyczasie pieczemy przez ok. 10 minut wcześniej przygotowane grzanki czosnkowe. Chleb razowy kroimy na drobne kostki dodajemy olej rzepakowy oraz drobno posiekany czosnek, łączymy składniki. W takim połączeniu sprawdza się doskonale.
***
The ingredients for the salad:
- broad beans
- tomatoes - 3 pieces.
- mozzarella
- leaves of parsley

Mustard sauce:
- juice of half a lemon
- tablespoon of natural honey
- tablespoon Dijon mustard
- rapeseed oil
Preparation: Beans should be cooked in half-hard, cooled down and then peeled out of the hard skin. Leaves of parsley need to be chopped finely, tomatoes and cheese mozarela cut into equal cubes. To prepare salad mustard dressing, stir with uniform motion all of the sauce ingredients. In the meantime, we bake for approx. 10 minutes earlier prepared garlic croutons. Wholemeal bread is cut into small cubes, add rapeseed oil and finely chopped garlic, combine ingredients. In this combination it works perfectly.
Dobrej nocy.
Good night.

Print Friendly Version of this pageWydrukuj przepis
Podziel się: / / /

Przeczytaj również

0 komentarze: