26 lipca 2016

Jest Lato. Są i jagodzianki.



Lipiec i jego dary natury. Dziś w moim przepisie wykorzystałam jedne z nich, którymi są jagody. Jedną z głównych wartości tych owoców są antyutlaniacze, które obniżają poziom złego cholesterolu. 

Składniki na ciasto:
- 400 g mąki 
- 150 ml ciepłego mleka 
- 30 g drożdży 
- 50 ml oleju roślinnego 
- 2 jajka 
- 60 g cukru np. brązowy bądź trzcinowy 
- 80 g masła 

Składniki na farsz:
- 200 g świeżych jagód (najlepiej smakują te zebrane samemu w lesie) 
- 2 - 3 łyżki twarogu 
- 2 - 3 łyżki brązowego cukru lub miodu naturalnego

Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku dodając łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Odstawiamy zaczyn na 15 minut w ciepłe miejsce, przykrywając ścierką lnianą lub folią.
W międzyczasie przygotowujemy farsz: oczyszczone jagody łączymy z twarogiem i cukrem lub miodem. W oddzielnej misce przesiewamy pozostałą mąkę, dodajemy cukier i jajka. Wyrośnięty zaczyn dodajemy do powyższych składników jednocześnie mieszając. Następnie dokładamy rozpuszczone i ostudzone masło i wyrabiamy ciasto (ręką lubą za pomocą miksera). Po kilku minutach wyrabiania ciasta dolewamy cienkim strumieniem olej i ponownie ugniatamy ciasto (nie powinno kleić się do rąk).Gotowe ciasto przykrywamy lnianą ścierką i odstawiamy na 1,5 godziny w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i dzielmy na części (ok. 10), spłaszczamy i umieszczamy na niej gotowy farsz. Formujemy bułeczki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 200 stopniach C przez ok. 20 minut (w zależności od piekarnika).

Print Friendly Version of this pageWydrukuj przepis
Podziel się: / / /

Przeczytaj również

1 komentarze:

  1. Ciągle jest lato - jadłam, pyszne, mniam, a jeszcze z mleczkiem, mmmrr...

    OdpowiedzUsuń