23 października 2016

Sałatka z grillowanych warzyw.

Zakochałam się w bakłażanach i cukiniach. W ostatnim czasie mogłabym te warzywa jeść na okrągło. O walorach odżywczych bakłażana (oberżyny) takich jak niska kaloryczność lub źródło błonnika pisałam już na blogu.  
Natomiast cukinia jest lekkostrawnym warzywem bogatym w potas, żelazo i magnez. Tym bardziej zachęcam do przygotowania tej sałatki.

Składniki:
- 1 cukinia
- 1 bakłażan
- natka pietruszki
Na sos:
- orzechy nerkowca
- ser ricotta
- jogurt naturalny

Sposób przygotowania: Bakłażana i cukinię kroimy w talarki o grubości 2 cm, oprószamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem i pozostawiamy na kilka minut. Na rozgrzaną patelnię grillową wlewamy oliwę i smażymy warzywa (z obu stron). Po usmażeniu warzyw przekładamy na ręczniki papierowe. 
Następnie przygotowujemy sos do sałatki. Do blendera przekładamy garść nerkowców, 2 łyżki sera ricotty, 2 łyżki jogurtu naturalnego oraz posiekaną natkę pietruszki (doprawiamy odrobiną soli i czarnego pieprzu. Wszystkie składniki miksujemy.
Na talerzu układamy cukinię i bakłażana, polewamy sosem i posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki. 

P.S. Warzywa można zmieniać, dodając np. marchewkę, pietruszkę czy buraki. Wszystko zależy od Waszej kulinarnej wyobraźni. 

Print Friendly Version of this pageWydrukuj przepis
Podziel się: / / /

Przeczytaj również

0 komentarze: