9 kwietnia 2017

Sałatka z kaszą kuskus, warzywami oraz natką pietruszki.

Na dziś przygotowałam przepis na prostą i bardzo szybką w przygotowaniu sałatką, której głównym składnikiem jest kuskus. Kasza ta jest dobrym źródłem żelaza którego wchłanianie z pokarmów roślinnych warto polepszyć, dodając do potraw źródła witaminy C, np. natkę pietruszki lub paprykę. Zawiera także potas, magnez, miedź, mangan, cynk i witaminy z grupy B niezbędne do właściwego funkcjonowania układu nerwowego, pracy mózgu i kontrolowania przemian metabolicznych. Dodatkowo kasza ta zawiera białko, a przy tym zawiera bardzo niewiele tłuszczu. Produkt te cieszy się popularnością ze względu na łatwość i szybkość przygotowania oraz wszechstronność zastosowania w kuchni.

Składniki:
1 szklanka kaszy kuskus
pół okrągłej cukinii
1 marchewka
kilka boczniaków (10 szt.)
natka pietruszki
oliwa z oliwek
sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania: Aby pozbyć się goryczy kaszy przepłukujemy ją w zimnej wodzie, przekładamy do garnka i zalewamy wrzącą wodą tak aby przykryła kuskus 1 centymetrową warstwą. Przykrywamy i odstawiamy na 5 minut. Marchewkę, boczniaki oraz cukinię kroimy w równe talarki i kolejno przesmażamy na rozgrzanej oliwie. Do kuskusa dodajemy odrobinę oliwy, łączymy z pozostałymi produktami. Drobno siekamy natkę pietruszkę, dodajemy do sałatki. Doprawiamy solą i czarnym pieprzem. Dla nadannia wyrazistego odałam jeszcze łyżkę pesto z rukoli (sałatka nabrała wyrazistego smaku. Zachęcam do wypróbowania tej sałatki.

Print Friendly Version of this pageWydrukuj przepis
Podziel się: / / /

Przeczytaj również

0 komentarze: