26 września 2017

Miałam ochotę na rybę z selerem.

Lubię takie chwile, kiedy moja kulinarna wyobraźnia zaczyna pracować. Wtedy powstają proste i bardzo smaczne dania. Jednym z nich chciałam się dziś podzielić. Do jego przygotowania wykorzystałam seler i rybę. Moim zdaniem połączenie tych produktów sprawdza się wybornie. Krótkim słowem wstępu zapraszam po recepturę!
Składniki:

- 1 płat ryby np. dorsza bałtyckiego
- pół selera średniej wielkości
- garść migdałów
- 1 limonka
- majeranek
- sól, pieprz do smaku
- miód naturalny

Sposób przygotowania: Selera kroję w talarki, przekładam do miski i przygotowuje marynatę. Wyciskam sok z połowy limonki, przyprawiam świeżo zmielonym pieprzem, solą i majerankiem. Następnie dodaję łyżkę naturalnego miodu i polewam olejem rzepakowym. Tak przygotowaną marynatą polewam selerem, mieszam i odstawiam na min. 10 minut. Przekładam na folię aluminiową, szczelnie zawijam i piekę przez ok. 30 min. Dorsza dzielę na mniejsze kawałki, oprószam każdy z nich białym pieprzem i marynuję w soku z limonki, miodzie i oleju rzepakowym. Migdały drobno siekam i mieszam z mąką. Każdy kawałek ryby obtaczam w migdałowej panierce i przekładam do naczynia żaroodpornego. Tak przygotowana rybę piekę ok 30 min. Dorsza podaję z selerem - jako dodatek można przygotować kaszę np. gryczaną. Wybór pozostawiam Wam :-)


Print Friendly Version of this pageWydrukuj przepis
Podziel się: / / /

Przeczytaj również

0 komentarze: