19 maja 2015

Dziś o bakłażanie.

Czy wiedzieliście, że bakłażan jest niskokaloryczny? Tak w 100 g tego warzywa zawiera się jedynie nieco 20 kcal. W 90% zbudowany jest z wody, a tylko 2% to cukry, a spożywając to warzywo dostarczamy organizmowi potasu, wapnia i magnezu. To także dobro źródło dla błonnika. W 100 gramach bakłażana będzie go dwukrotnie więcej niż w innych warzywach czy owocach. Witaminy C, A i witaminy z grupy B warzywo zawiera w znikomych ilościach. 
Po kilku słowach wstępu zapraszam na bakłażana według DUDY!

Składniki jakich użyłam:
- 1 szt. bakłażana
- torebka kaszy jęczmiennej
- kilku suszonych pomidorów w oliwie
- kilku ząbków czosnku
- ser kozi do zapieczenia
- 20-30 dag mięsa mielonego
Zaczęłam od ugotowania kaszy jęczmiennej. Na oleju rzepakowym przesmażyłam czosnek i kolejno dodawałam pozostałe składniki: suszone pomidory pokrojone w plastry oraz mięso mielone. Wszystkie produkty połączyłam i doprawiłam do smaku, solą, grubo zmielonym pieprzem, ostrą papryką oraz suszonym lubczykiem. Tak przygotowane składniki połączyłam z wcześniej ugotowaną kaszą. W naczyniu żaroodpornym ułożyłam bakłażana, skropiłam olejem rzepakowym i nafaszerowałam kaszą. Piekłam ok. 30 min. na wierzch starłam kozi ser i zapiekałam jeszcze ok 10-15 min. A tak wyglądał upieczony. Podałam go z sałatką z roszponki i czerwonej papryki.


Efekt, sami oceńcie!

Print Friendly Version of this pageWydrukuj przepis
Podziel się: / / /

Przeczytaj również

0 komentarze: