17 maja 2016

Krem porowo - ziemniaczany i pesto ze szczawiu. /Leek-potatoes cream and sorrel pesto.



Nocą dzielę się przepisem na szybką, ale bardzo aromatyczną zupę z pora i ziemniaków. Jak niejeden przepis na moim blogu, jest to mój pierwszy raz, ale zagości w mojej kuchni jeszcze niejednokrotnie. 
*** 
Tonight I share the recipe for a quick, but very aromatic soup with leek and potatoes. As many of the recipes on my blog, this is my first time, but will settle in my kitchen more often. 
Składniki:
- 1 por
- 4 ziemniaki
-4 małe ząbki czosnku
- przyprawy: gałka muszkatołowa, pieprz, sól, słodka papryka
Składniki na pesto:
- garść liści szczawiu
- pestki słoneczka
- twardy ser np. grana panado
- olej rzepakowy
***
Ingredients: 
- 1 leek 
- 4 potatoes 
- 4 small garlic cloves
-  Spices: nutmeg, pepper, salt, sweet paprika
Ingredients for pesto: 
- A handful of sorrel leaves 
- sunflower seeds 
- hard cheese (for example Grana panado) 
- rapeseed oil 
Jak zrobić: Obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki przesmażam na oleju rzepakowym, po czym dodałam pokrojony w talarki por. Dusiłam do miękkości, dolałam wody i gotowałam do momentu połączenia się składników. Następnie dorzuciłam ząbki czosnku. Pod koniec gotowania przyprawiłam delikatnie solą, świeżo zmielonym pieprzem, słodką papryką oraz gałką muszkatołową. Część ze składników wyjęłam, pozostałe produkty zmiksowałam tak, by uzyskać jednolity krem.
Zupę połączyłam z pesto ze szczawiu. Sposób w jaki je przygotowałam jest bardzo prosty. A mianowicie garść liści szczawiu, 2 łyżki pestek słonecznika, łyżkę startego sera grana panado oraz olej rzepakowy połączyłam miksując w blenderze. Jak wiadomo pesto można podawać w różnej postaci: do kanapek, do makaronu, do sałatek, Nie pozostaje nic innego jak tylko próbować.
***
How to make:  Peeled and diced potatoes fry on rapeseed oil, and then add leek cut into slices. Stew until tender, pour water and cook until the components connect. Then add garlic cloves. At the end of cooking, lightly season with salt, freshly ground pepper, sweet pepper and nutmeg. Take out part of the ingredients, the rest remix so as to obtain an uniform cream.
Combine the soup with pesto sorrel. The way I prepared it is very simple. Namely, take a handful of sorrel leaves, 2 tablespoons sunflower seeds, a spoonful of grated grana panado and canola oil and combine mixing in a blender. As is well known pesto can be served in various forms: sandwiches, pasta, salads, There is nothing else to do but try.  
Próbujcie, a nie pożałujecie.
Try and you will not regret.  


Print Friendly Version of this pageWydrukuj przepis
Podziel się: / / /

Przeczytaj również

0 komentarze: