16 listopada 2016

Cukinie w sosie pomidorowym.

Jak to u mnie bywa pomysł pojawił się w chwili otwarcia lodówki. I takim sposobem narodziła się idea przygotowania cukinii zapiekanej w sosie pomidorowym. Zwyczajem na moim blogu stało się, że podaje trochę informacji na temat wartości odżywczych produktów z których korzystam. Przejdźmy do konkretów! Cukinia przywędrowała z Włoch, a po włosku "zucchina" to mała dynia. W zależności od odmiany może być ciemnozielona, żółta lub pasiasta. 
Jest łagodnym w smaku, lekkostrawnym warzywem, ceniona za wysoką wartość dietetyczną. Zawiera potas, żelazo i magnez oraz witaminę A, C, K, PP, B1, beta karoten. Zaletą tego warzywa jest to, że nie odkładają się w niej metale ciężkie. Ponadto warzywo odkwasza organizm, a także pozytywnie wpływa na proces trawienia. Dzięki dużej zawartości związków odżywczych, cukinia zalecana jest jako jedno z pierwszych warzyw dla małych dzieci. Jeżeli choć odrobinę zainteresowałam, to zapraszam do skorzystania z przepisu.


Produkty (dla 2 osób)
- 6-7 szt. małych cukinii (wybrałam żółte)
- puszka całych pomidorów 
- 2 ząbki czosnku
- świeżo lub suszona bazylia
- sól, czarny pieprz, słodka papryka do smaku
- oliwa z oliwek. 

Sposób wykonania: Cukinie opłukujemy pod bieżącą wodą. Kroimy wzdłuż, solimy, pieprzymy świeżo zmielonym czarnym pieprzem.  Przekładamy do żaroodpornej formy wysmarowanej oliwą z oliwek. Na patelni przesmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy pomidory, przyprawiamy solą, czarnym pieprzem, słodką papryką i bazylią. Wszystkie składniki przekładamy do blendera i miksujemy do uzyskania jednolitego sosu. Polewamy cukinie pomidorami, wstawiamy do piekarnika. Pieczemy do zredukowania się sosu w temp. 150 st. przez ok. 15-20 minut. 

Print Friendly Version of this pageWydrukuj przepis
Podziel się: / / /

Przeczytaj również

0 komentarze: